Centikkel a föld fölött, befűzve – esküvői cipők és fűzők kínjai

 

Minden bevetsz, hogy az egyszeri használatra tervezett ruha tökéletesen álljon, kecses járással, darázsderékkal lejtesz majd a padok közt – akár egy királynő. Hosszú távú szerződést fogsz aláírni – ehhez képest egy néhány óráig viselendő kényelmetlen magassarkú esküvői cipő vagy egy szoros fűző semmiségnek tűnhet. Pedig nem az.

 

esküvői-cipő

 

A kényelmes viselet magabiztossá tesz, ez meglátszik a járásodon, a tartásodon és a mosolyodon. Könnyítsd meg a dolgodat, ha már egy életre befűztek! Mutatunk néhány apró trükköt, amivel a magas sarkú és a fűző valóban barátoddá válik életed legszebb pillanataiban.

 

Az ideális esküvői cipő…

 

…mindenkinek másmilyen, de általános gyakorlat, hogy nem lapos a sarka. A magas sarok előnyösen nyújtja a vádlit és az alakot, kedvezően csal a termet arányaival. A menyasszonynak akkor is szabad magas sarkút viselnie, ha ezáltal a vőlegénynél magasabb lesz – a fotózásnál trükközhetünk. 

 

A divat még nem elég a boldogsághoz és a harmonikus összhatáshoz. Ha a cipő nyom, túl magas, nincs gyakorlatunk 8-10 centis sarokkal való járásban, rögtön meglátszik, akárcsak a kontroll, amellyel próbáljuk ingatag egyensúlyunkat megtartani.

 

esküvői-cipő

 

A menyasszonyi cipő kiválasztásánál a méreten, színen és formán túl az alkat az egyik legfontosabb szempont. Ismernünk kell magunkat annyira, hogy tudjuk, járás közben hová esik a súlypontunk, illetve, hogy milyen típusú lábbeliben érezzük magunkat a legkomfortosabban.

 

A bakancsos lányok számára is releváns infó, hogy a sarok magasságát érdemes úgy tervezni, hogy a megszokotthoz képest legfeljebb 2-3 centivel emelje az alakot. Ezt a távolságot ugyanis a testünk nem érzékeli akkora különbségnek, amely ellen elkezdene lázadni, azaz nem billenünk ki az egyensúlyunkból.

 

esküvői-cipők

 

Természetesen érdemes otthon betörni a cipőt: járni és állni is kell benne a nagy nap előtt, hogy szokja a lábunk. A legjobbak akkor vagyunk, ha például a táncpróbákat már ebben a cipőben gyakoroljuk végig.

 

Lehet fokozni még: az esküvői cipőhöz hasonló stílusú és magasságú lábbeliket hordjunk már a lagzi előtti hónapban, hogy a lábunk szokja a terhelést, mi magunk a járást és a kecses tartást.

 

Fűzött derékkal – tippek, hogy kényelmes legyen

 

Szinte légzésgyakorlatokért kiált a jelenet, amikor a viktoriánus fűzőt nem ismerő derekunkra rákerül egy szigorú abroncs, ami csakis akkor hatékony, ha a tüdőnkből a lehető legtöbb levegőt kipréseljük.

 

 

Ám az ember lánya nem kevesebb áldozatra képes az igaz szerelemért, így aztán a menyasszonyok többsége egyértelműen fűzős esküvői ruháról álmodik. Csodásan kecsessé, ugyanakkor kissé merevvé teszi az alakot, de erre szükség is van a kosaras ruhák méltóságteljes viseléséhez. Hogyan férjünk bele, mi legyen a levegővel és mit ne tegyünk fűző viselése közben?

 

A ruha fogja megmutatni: kell-e fűző vagy sem.

 

Amikor tehát választunk, pontosan tudnunk kell, mire vállalkozunk, és az mivel jár. Az ujjatlan ruháknál értelemszerűen a fűző tartja meg a derék fölötti részt, tehát ez a típus lesz a legszorosabb. Jellemzően deréktól fölfele enged a szorítás, helyes fűzőviseletkor mellvonalnál már csak biztonságot érzünk, szorítást nem.

 

esküvői-fűző

Forrás: Mikaela Bridal

 

 

Fontos szempont a fűzős esküvői ruhapróbánál, hogy a választott modell felső része milyen magas. A túl magas fűző ugyanis csípővonal alatt végződik és üléskor kényelmetlen lesz, esetenként a szoknya visszahajlik.

 

Érdemes tehát nem csak tükörpróbát tartani, hanem alapos gondot fordítani a különböző testhelyzetek kipróbálására is. Üljünk le a menyasszonyi ruhában, hogy érzékeljük, hogy viselkedik a fűző, ha a szoknya nem húzza lefelé. A méretben és alkatilag is passzoló fűzőnek nem szabad nyomnia az ágyék környékén és hónaljban, illetve nem emeli meg a melltartó kosarát, ha leülünk.

 

Szintén érdemes táncolni, pörögni kicsit a ruhában, hogy kiderüljön, hogy reagál az esküvői fűző, amikor a szoknya nagy mozgásokat végez. Ideális esetben nem mozdul el és nem csúszik le.

 

Kényes téma, emiatt is figyelmet érdemel: mit kezdünk a fűzős ruhával a mosdóban?

 

Egyik probléma a hajolgatás lehet, a másik, hogy ha túl hosszú a fűző és a csípőt teljesen végigéri, hogyan „akadálymentesíthetjük” a mozgást? Vigyázzunk, hogy a fűző ne legyen túl szoros, mert nem fogunk tudni hajolni benne; ha túl hosszú, hajoláskor a ruha elején visszakunkorodhat a vége vagy derékban megtörik és csúnya gyűrődést hagy maga után.

 

Forrás: The Feminist Bride

 

Mosdóban a szoknya hátulját kell felemelni (nem az elejét, ahogyan a hétköznapokban reflexszerűen tesszük) és a kosarat megtámasztani. Itt is fontos, hogy a fűző csípővonalnál véget érjen, különben a túl hosszú fűzőben nem fogunk tudni leülni.

 

Együtt az igazi

 

Mivel a súlypontunkat és a tartásunkat a cipő és a ruha együttesen befolyásolja, mindig együtt próbáljuk őket!

 

A ruhapróbára már legyen meg a cipő és járjunk benne kicsit. Először a cipőt húzzuk fel, majd a ruhát és a magas sarkúban állva igazítsuk magunkra a fűzőt. Nyilván segítő kezek könnyítik meg a pillanatot és erre nagy szükség van, hogy miközben mi a saját helyes és kényelmes testtartásunk beállításával vagyunk elfoglalva, az „öltöztetőnek” pontos instrukciókat adhassunk. A lényeg, hogy kényelmesen és magabiztosan mozoghassunk majd.

 

 

Bár a tükör előtt próbálunk, a ruha és a cipő nem csupán a szépségünket, hanem a kényelmünket és a magabiztos fellépésünket is szolgálja. Ne engedjük, hogy pár apró részlet elrontsa közérzetünket életünk legszebb napján!

 

Számít a véleményed, szólj hozzá a Facebookon!

Szerintünk ez is érdekelni fog

Tündérmese a női szépségről – a Ronald Joyce 2020-as kollekciója

Szívesen mesélnénk a varázslatról, melyet Veni Infantino évente újraálmod, de inkább Rátok, vágyakozó menyasszonyokra bízzuk, hiszen csak...

A legszebb emlékekből készített karácsonyi meglepetés

Bárcsak minden értékes pillanatot becsomagolhatnánk valami örökké tartó dobozba, hogy ne csak mi magunk, de az utánunk jövők is részesülh...

Minden részletében elegáns: a tökéletes esküvői meghívók titka

Igent mondtál a páros életre, ami most kezdődik és mindent megteszel, hogy ez a kezdet a lehető legígéretesebbre sikerüljön. A titok persze ...