Eladó a menyasszony! – hogyan éld túl a menyasszonytánc megpróbáltatásait?

 

Az utolsó tánc, amit még királylányként lejtünk, habfehér ruhában, hogy aztán királynővé változva új életet kezdhessünk: ez a menyasszonytánc. Amennyiben a kiváltságos utolsó pillanatot szeretnénk megtartani, érdemes valóban emlékezetessé tenni mindenki számára!

 

 

A menyasszonytánc hagyománya a lánykérés szokásához kötődik: a lányt az apától kellett elkérni, majd ha igent mondott, tánccal ünnepelték és ezzel „vásárolták” meg az arát. Gazdasági jelentősége volt tehát, amire még ma is emlékszünk, bár sokak számára pontosan emiatt visszatetsző.

 

Hogyan éljük túl a leghosszabb táncot?

 

Kényelmes cipő, rövid zenei betétek – ezek a közhelyes apróságok csak technikailag könnyítik a helyzetet. Miközben mindenki a menyasszonyra vár, a menyasszonytánc idején az ara minden egyes táncpartnerét kitüntetett figyelmével ajándékozza meg. Legyünk hát valóban különlegesek számukra pár taktus erejéig!

 

menyasszonytanc

 

A menyasszonytáncot manapság a fiatal pár nyitótánca kezdi. Ez az a „műsor”, amit valószínű már begyakoroltunk otthon és garantáltan menni fog. Nincs más dolgunk, mint egymásra figyelni, ez a mi pillanatunk: értünk szól a zene és minden lépés közös életünk felé vezet.

 

Miután a vőlegény „átad” a várakozó táncpartnereknek, elkezdődik a klasszikus menyasszonytánc.  

 

Amikor felkérnek, kérdezzük meg, milyen zenére szeretne táncolni a partner. Együtt válasszunk zenét! Ez nem táncbemutató, nem kell tudnunk mindenféle stílusban tökéletesen mozogni, sokkal fontosabb, hogy az esküvőnek ebben a szakaszában a vendég számára „5 perc hírnevet” ajándékozhassunk. Érezze, hogy a rengeteg ember közül, aki most egy tömeggé olvadt ezen az eseményen, most ő a legfontosabb számunkra! A választott zenéből 1-2 perces szakaszt fogunk végiglejteni.

 

 

Temperamentumunktól és közérzetünktől függően nyugodtan tartsunk szüneteket tánc közben, ha úgy érezzük. Legyen kéznél cserecipő is, hogy szükség esetén váltani tudjunk egy kényelmesebb, laposabb talpú lábbelire. Fontosabb, hogy a tánc valóban élmény legyen, nem érdemes spórolni a kényelemmel.

 

Valószínű, nem a mozgás lesz a legfárasztóbb része a menyasszonytáncnak, hanem a folyamatos dedikált figyelem: mindenkire külön-külön figyelni, ráadásul a nap végén – nem könnyű. Segít, ha felidézünk közös pillanatokat, és a közös élményekről beszélgetünk. Ettől válik számára is egyedivé az együtt megtett pár lépés. Derítsük ki, hogy érzi magát a bulin és lopjunk egy pillanatot közös fotóra is! A táncot illik megköszönni akkor is, ha nem férfi partnerrel táncoltunk.

 

menyasszonytánc

Forrás: celladora

 

Számíthatunk rá, hogy sokféle ritmusban kell majd táncolni, váltogatva a tempót. A barátok és a fiatalabbak rendszerint a végére tartogatják a pörgősebb számokat, tehát spóroljunk az erőnkkel! Osszuk be jól az energiánkat és inkább a partnerre figyeljünk, mint a tökéletes mozdulatokra!

 

Bár a menyasszonyt őrzi a vőlegény és a násznagyok, a legtöbb esküvőn megkísérlik ellopni az arát. Vannak vidékek, ahol illik ellopni a menyasszony cipőjét, a csokrot és magát a menyasszonyt is – ezzel is jelzik, hogy értékes „portéka”.

 

Kiváló alkalom a „lagzi-tolvajok” számára a menyasszonytánc, hiszen ilyenkor az éppen soros partner könnyedén kitáncolhat velünk az ajtón. Illik ellenkezni kicsit, de nem illik megakadályozni a műveletet. Ez nem a mi dolgunk. A vőlegény és a násznagy feladata „őrizni” a menyasszonyt vagy visszaszerezni, ha már elvitték. Használjuk ki ezt a mókás helyzetet egy kis pihenésre: amíg „döntenek a sorsunkról”, igyekezzünk felfrissülni, a lábunkat is pihentetni kicsit.

 

Forrás: Kelly Hornberger

 

Mi legyen a pénzzel?

 

Megosztó téma, sokan emiatt idegenkednek a menyasszonytánctól.

 

A hagyományos forgatókönyv szerint ugyanis ekkor gyűlt össze az esküvői ajándék, egyes vidékeken (például Erdélyben) a menyasszonytáncért kapott pénz kizárólag a menyasszonyé. Ebben nem lehet iránymutatást adni, nem is volna okos dolog.

 

menyasszonytánc

 

Mindenki maga dönti el, milyen esküvőt szeretne, milyen hagyományokat vagy új forgatókönyvet követ. A lényeg, hogy a meghívottakkal ezt időben közöljük, ne a helyszínen kelljen érdeklődniük, vagy – ami még rosszabb – mindenki más-más szokásra számítson.

 

Adjunk pár személyre szabott, felejthetetlen percet vendégeinknek életünk legkülönlegesebb napján, hiszen azért hívtuk meg a számunkra fontos embereket, hogy együtt örülhessenek velünk! A menyasszonytánccal köszönetet mondhatunk a részvételért, újabb emléket írunk közös történetünkbe. Élvezzük hát minden percét!

 

Számít a véleményed, szólj hozzá a Facebookon!

Szerintünk ez is érdekelni fog

Tündérmese a női szépségről – a Ronald Joyce 2020-as kollekciója

Szívesen mesélnénk a varázslatról, melyet Veni Infantino évente újraálmod, de inkább Rátok, vágyakozó menyasszonyokra bízzuk, hiszen csak...

A legszebb emlékekből készített karácsonyi meglepetés

Bárcsak minden értékes pillanatot becsomagolhatnánk valami örökké tartó dobozba, hogy ne csak mi magunk, de az utánunk jövők is részesülh...

Minden részletében elegáns: a tökéletes esküvői meghívók titka

Igent mondtál a páros életre, ami most kezdődik és mindent megteszel, hogy ez a kezdet a lehető legígéretesebbre sikerüljön. A titok persze ...