Esküvői szertartások: 5 ötlet, ami benne van a levegőben

Ha nehéz a döntés, hogy mit dobáljanak, mi szálljon a szertartás után az ifjú pár feje felett, akkor ez a cikk neked szól. A szimbolikus jelentéstől, egészen a praktikus dolgokig mindent összegyűjtöttünk a leggyakoribb esküvői szertartásokról.

 

1. Esküvői galamb röptetés

 

A galambot Picasso tette a béke szimbólumává, az ősi mitológiák az ártatlanság, a kereszténység pedig a szelídség jelképének ismeri. Egy házasságban mind jól jöhet, így nem meglepő, hogy egyre többen csodálják meg, ahogy az idomított, fehér galambok egy díszes ládából felröppennek.

 

Ennek meghittebb és mélyebb jelentést hordozó verziója, amikor egy pár galambot maguk a friss házasok eresztenek el. Kézből vagy díszes kosárból felszálló galambpár a szerelem egyik gyönyörű megtestesítője, ahogyan turbékolásuk is.

 

esküvői szertartások

Forrás: easyweddings

 

Számos szolgáltató kínálja postagalambjait erre a célra, ezzel biztosan nem lesz gond.

 

Ami problémát okozhat az az eső, ilyenkor ugyanis a madarak nem vagy nem szívesen repülnek vagyis a rossz idő keresztülhúzhatja a számításainkat. A másik gond, főként ha sok galambot engedünk szét, a pottyantás lehet, ami bár szerencsét hoz, de egyik vendég sem örül a „megtiszteltetésnek” a ruháján.

 

2. Rizsszórás

 

Ez talán a legrégebbi esküvői szertartás mind közül, eredetét, ahogy a rizs őshazáját is, keleten kell keresnünk. A Távol-Kelet népei számára a rizs a legfontosabb élelem (a középkorban bevett köszönés volt Kínában, hogy „ettél ma már rizst” vagyis jól vagy?), így amikor a friss házasokra dobják ezzel bőséget kívánnak nekik. Bőséget a gyermekáldásban és persze a termésben egyaránt. Ez a szokás vándorolt át Európába, majd az USA-ba és vált bevett részévé a szertartásról való kivonulásnak.

 

Hátránya: a nyers rizs a sötét szöveteken, például a vőlegény zakóján nyomot hagyhat, de ezt meg tudjuk előzni, ha félkész vagyis előfőzött rizst vásárolunk, ezzel ugyanis nincs ilyen gond.

 

Sokan arról panaszkodnak, hogy nem tudják, nem akarják a zacskót magukkal vinni, zsebre tenni pedig nem praktikus az apró szemeket. Erre egy boríték vagy egy lapból tekert, megtűzött tölcsér remek megoldás lehet.

 

A másik probléma az, hogy csúszóssá teheti a sok rizsszem a terepet, ami lépcsőkön kifejezetten veszélyes lehet. Éppen ezért sok helyen nem engedik vagy kérik, hogy gondoskodjon a szervező takarításról.

 

Forrás: Unsplash

 

 

3. Virágeső

 

Valójában csak a szirmokat dobáljuk, eredetileg rózsaszirmokat. Ennek az esküői szertartásnak az eredete nem olyan régi, ugyanis a virágszirmot szóró koszorúslányok dobálták a bevonuláskor megmaradt virágokat az ifjú párra. Ez annyira megtetszett sokaknak, nem véletlenül, hogy egy idő után önálló produkcióvá vált, ráadásul egyre gyakoribb, hogy a bevonuláskor nem lehet virágszirmot szórni, ezt helyettesítik a kislányok pompás virágkosárkái, de a kivonulásnál ilyenkor is hullhat a sziromeső!

 

Forrás: Unsplash

 

A legnagyobb előnye szerintem, hogy csodásan néz ki a fotókon. Lehetnek egyszínű szirmok vagy vegyes, színes kavalkád, az esküvő stílusához, a menyasszony csokrához vagy épp a ruhák színéhez igazodva.

 

A hátránya csupán annyi, hogy s szirmokon maradt pollen miatt az allergiásoknak kellemetlen perceket szerezhet, de ezt előre tisztázni lehet és akinek súlyos gondjai vannak az elhúzódhat és megóvhatja magát a virágpor belélegzésétől.

 

Forrás: Southern Weddings Magazin

 

4. Buborékok

 

A buborékfújók a gyerekzsúrok sztárjai voltak, ameddig valaki fel nem fedezte, hogy milyen jól lehet vele helyettesíteni a rizst és a szirmokat. A meghívott gyerekek biztosan lelkesek lesznek, ha kapnak egy kis tégelyt és megkérjük őket, hogy egy adott jelre fújják mind az ifjú párra a buborékokat. Ha nem akarjuk igénybe venni az emberi erőforrást, akkor használhatunk úgynevezett buborékfújó gépet.

 

Forrás: Un beau jour

 

A buborékok mókásak, jól néznek ki és fel sem kell takarítani utána.

 

A hátránya csupán annyit, hogy a kiömlő szappanos víz csúszik. És persze az is tény, hogy elég bohókás ötlet, nem minden szertartás stílusához illik.

 

5. Esküvői konfetti

 

A legmodernebb és egyben a legváltozatosabb lehetőségeket kínáló megoldás a konfetti. A konfetti eredetileg farsangi kellék volt, a rajnai német városok jelmezes felvonulásain régen apró süteményeket szórtak a nép közé, ennek neve volt a konfekt. Előbb csomagolást kaptak, majd az édesség el is tűnt, a papír maradt csupán és az olaszos elnevezés, a konfetti terjedt el. A szilveszteri bulikról hamar átkerült az esküvőkre is, a szertartás része lett. Ma már nemcsak konfettit kapunk kifejezetten esküvői mintával és színben, de akár konfetti ágyúkat is, amelyekkel a gyerekek és gyermeklelkű felnőttek is nagy örömmel szórják meg a násznépet.

 

Forrás: Southern Weddings Magazin

 

A hátrányokról pedig kérdezzetek meg bárkit, aki takarított már szilveszteri buli után