Finisben az esküvő szervezése – tervezz meg mindent a nagy napra!

Stresszmentes esküvő? Igenis lehetséges. Minden a jó előkészületeken múlik. Az esküvő napján már nincs idő szervezkedni, mindenkit eligazítani. Akkor már mindennek a helyén kell lennie. Ha mindenki tisztában van a pontos programmal, és a feladatával, akkor minden megy majd, mint a karikacsapás. Persze váratlan események bármikor előfordulhatnak, de egy jól összeállított menetrenddel, ezek is könnyen orvosolhatók.

 

forrás: pibuu

 

Az esküvői menetrend megírása nem könnyű feladat, de mindenképp megéri időt fektetni bele, és alaposan átgondolni mindent, mert a nagy napot, saját magunk számára könnyíthetjük meg vele. Remélem néhány tippel tudok neked segíteni.

 

A nagy nap menetrendjének megírása előtt

 

Mielőtt nekikezdenél érdemes alaposan átgondolni, hogy minden megvan-e szervezve, beszélve. Ehhez néhány kérdést hoztam segítségül:

 

 • Mikor kezdődik a ceremónia?
 • Mennyi ideig tart az előkészület? Fodrász, smink, öltözködés, utazás.
 • Mikor lesz fotózás, és mennyi ideig tart?
 • Mennyi ideig tart a ceremónia?
 • Mennyi időt vesz igénybe az utazás a ceremónia helyszínétől a lagzi helyszínéig?
 • Mikor kezdődik a lagzi?
 • Mikor kezdődik a vacsora?
 • Lesz csokordobás, nyitótánc? Ha igen, mikor?
 • Hányan mondanak beszédet?
 • Lesznek programok, játékok a lagzin? Ha igen, mikor?
 • Mikor legyen a torta felvágása?
 • Mikor veszed át a menyecskeruhát?

 

Esküvői menetrend

Forrás: Brittcroft

 

 

Forgatókönyv

 

1. Előkészület

 

Fodrász, smink, öltözködés, esetleg fotózás. Időben, ezeket kell úgy beosztani, hogy a menyasszony a ceremónia kezdete előtt legalább egy órával kész legyen (nem lesz, de ez legyen a terv).

 

Esküvői menetrend

Forrás: The Bleu Studio

 

Első lépésként a szakemberekkel kell egyeztetni, hogy nekik mennyi időre van szükségük. Erre mindig érdemes egy keveset, kb. 10-15 percet, rászámolni, a biztonság kedvéért. Ha az előkészületet fotózzák is, akkor inkább 15-30 percet.

 

A program összeállításánál figyelembe kell venni, hogy a menyasszony a koszorúslányaival, vagy tanújával együtt készül-e, illetve az utazási időt is bele kell számolni, ha például a sminkes és a fodrász különböző helyszíneken vannak.

 

Esküvői menetrend

Forrás: Plan Your Perfect Wedding

 

 

2. Utazás a szertartásra

 

Ne késsetek! Célszerű egy előre kitalált útvonalon menni, ha kell, előtte le is mérhetitek, hogy mennyi idő alatt juttok el oda. Hétvégén ez általában gyors, de egy hétköznap rendezett esküvő esetén bizony kikbabrálhat velünk a közlekedés.

 

Esküvői menetrend

Forrás: Plan Your Perfect Wedding

 

 

3. Ceremónia

 

A polgári szertartás 20-25 perc, az egyházi szertartás, felekezettől függően, 30-60 perc. A kijelölt kezdési időpontnál kb. 15 perccel hamarabb meg kell érkeznetek, mert a szertartás előtt ügyintézés is van.

 

Ha szeretnétek a ceremónia pontos menetét is rögzíthetitek, hogy pontosan tudjátok, mi miután következik.

 

A szükséges információkat az anyakönyvvezetőtől, és az egyházi személyektől kaphatjátok meg.

 

A ceremóniák után mindig hagyjatok időt a gratulációkra, egy kis beszélgetésre, fotózkodásra, kb. 15 perc.

 

4. Utazás két ceremónia között

 

Amennyiben a polgári esküvő és az egyházi esküvő egymás után, de más helyszínen zajlik, akkor az utazási idő itt is kulcsfontosságú. Mérjétek le itt is az időt, és az esküvő szervezése során számoljatok azzal, hogy a vendégek nem fognak sietni, akár autóval, akár gyalog kell megtenni utat.

 

5. Utazás a lagzi helyszínére

 

A násznép itt sem fog sietni, egy 10 perces út, akár 20 percessé is válhat. Győződjetek meg róla, hogy mindenki tudja hova kell menni, illetve mindenkinek van fuvarja.

 

Esküvői menetrend

Forrás: Plan Your Perfect Wedding

 

6. Lagzi

 

A lagzi programját feltétlenül dolgozzátok ki részletesen, mert a vendégek nem szeretik, ha nem tudják, mire számíthatnak, illetve a személyzetnek is tudnia kell, mit mikor csináljanak. Erre figyeljetek az esküvő szervezésénél.

 

A vacsora kezdési időpontját kezeljétek rugalmasan, például ha látjátok, hogy a násznép jól érzi magát, akkor egy kicsit eltolhatjátok, vagy ha már mindenki a tányérját nézni, akkor pedig előrébb hozhatjátok.

 

A nyitótáncnak, a beszédeknek, a játékoknak, a torta felvágásának is legyen pontos időpontja, de ne legyen kőbe vésve. Figyeljétek a vendégeiteket, és alkalmazkodjatok. Gondolok itt például arra, ha a buli leült, de egy órával későbbre terveztetek valamit, akkor azt hozzátok előrébb, hátha újra beindítja a bulit.

 

Esküvői menetrend

Forrás: essensedesigns

 

Amire figyelni kell…

 

 

 • Kezdd el időben a forgatókönyv összeállítását (esküvő előtt 2 héttel)! Ehhez itt egy remek letölthető sablon, melyben megtervezheted a nagy napot, segít az esküvő szervezésében.
 • Mindenre számolj rá egy kis időt!
 • Tudasd mindenkivel a részletes programot! A tanúk, koszorúslányok, közeli hozzátartozók ismerjék a forgatókönyvet, és tudják a feladataikat. A vendégek részére elegendő a főbb eseményeket ismertetni.
 • Hallgass a szakemberekre! Ne próbálj meg rajtuk időt spórolni. Ha a fotós 1 órát kér, akkor azt nem véletlenül kéri.
 • Vedd figyelembe a forgalmat! A nap mely részében kell utazni? Várható dugó?
 • Figyeld a természetet és az időjárást! Szabadtéri esküvőknél különösen fontos, hogy milyen idő várható, illetve mikor van naplemente.

Számít a véleményed, szólj hozzá a Facebookon!

Szerintünk ez is érdekelni fog

Tündérmese a női szépségről – a Ronald Joyce 2020-as kollekciója

Szívesen mesélnénk a varázslatról, melyet Veni Infantino évente újraálmod, de inkább Rátok, vágyakozó menyasszonyokra bízzuk, hiszen csak...

A legszebb emlékekből készített karácsonyi meglepetés

Bárcsak minden értékes pillanatot becsomagolhatnánk valami örökké tartó dobozba, hogy ne csak mi magunk, de az utánunk jövők is részesülh...

Minden részletében elegáns: a tökéletes esküvői meghívók titka

Igent mondtál a páros életre, ami most kezdődik és mindent megteszel, hogy ez a kezdet a lehető legígéretesebbre sikerüljön. A titok persze ...