Hogyan írjunk esküvői meghívót?

 

A jó esküvői meghívó formájáról és a design fontosságáról már korábban írtunk. De a szövegezés is nagyon fontos: a jó szöveg ugyanúgy az esküvő éke, akárcsak a jól megválasztott nyitótánc a fogadáson. Érdemes törődni a részletekkel.

 

Forrás: cdn.shopify

 

A stílus maga az ember

 

A szövegünk sem lehet nagyon különböző, mint amilyenek magunk vagyunk. A meghívó szövegéből ránk kell ismerniük szeretteinknek, vendégeinknek, akiket szívesen látunk a nagy napra. Nem minden a fennköltség és a merev elegancia. Ha játékos, alternatív stílusban éljük az életünket, nem kell diplomáciai stílusban fogalmaznunk a meghívón sem.

 

esküvői-meghívó

Forrás: etsy

 

Hasonlót a hasonlónak

 

Figyeljünk rá, hogy a vendégsereg körében több korosztály és többféle szintű és természetű viszony lesz, akiket nem szólíthatunk meg ugyanabban a hangnemben. A perszonalizálás, azaz a személyre szabás része, hogy megtaláljuk a megfelelő hangnemet a meghívottakkal.

 

A meghívó célja ugyanis, hogy a címzettek valóban úgy érezzék, nekik szól a kedves gesztus és a kitüntetett figyelem, amely dekoratív formában érkezik és emlékként őrizhetik a későbbiekben is. Legközelebbi szeretteink számára érdemes közös emléket is beleszőni az esküvői meghívó szövegébe. Gyermekkori barátainknak ugyancsak kijár a személyesség, annyi közös élmény után.

 

esküvői-meghívó

Forrás: cloudfront

 

A kötelező információknak sem kell unalmasnak lenniük

 

Nevek, időpontok és helyszínek: ezeket kell megjegyeznie a meghívottnak. Segítsünk hát emlékeznie a fontos adatokra! Egyértelmű, hogy grafikusan is el kell különíteni a fontos részeket, de szövegezésben is lehetünk kreatívak. A számokkal és a formákkal játszhatunk is. Például tervezhetjük naptárformára és kis szívecskével megjelölhetjük az esküvő dátumát, de ugyanígy használhatjuk a térkép nyújtotta grafikus lehetőségeket is.

 

Forrás: globalmedicaldirectory

 

Vigyázzunk a tipográfiára és a helyesírásra!

 

Semmi sem kiábrándítóbb, mint a helyesírási hibákkal és tipográfiai baklövésekkel teli meghívó. Az igénytelenség mebocsájthatatlan és könnyen elront mindent. Olyan érzést kelt az olvasóban, mintha őt magát nem tisztelné a meghívó fél.

 

Legyünk hát maximálisan igényesek nyelvileg is! Nem szégyen profi szövegíróval fogalmaztatni a meghívót, ahogy az is természetese, hogy grafikussal terveztetjük a formavilágot.

 

Variációk egy témára – metaforákkal

 

Annyiféle módja van annak, hogy elmeséljük, mennyire fontos nekünk a házasságkötés napja! Éljünk bátran a metaforák nyújtotta képi előnyökkel!

 

Miért több ez, mint a száraz valóság? Mert a nyelvi kép belevarázsol egy kedves, idilli pillanatot az olvasó képzeletébe, amitől az egész esemény jelentősége számára is érezhető közelségbe kerül.

 

esküvői-meghívóForrás: squarespace

 

Ez a célunk, nem igaz? Hogy kicsit azt érezze, amit mi is: a házasságba vetett reménységünkből fakadó felhőtlen örömünket. A fészekrakás, a közös utazás, a labirintus, a szövés és a közös alkotás egyéb formáinak metaforái mind-mind segítenek érzelmileg ráhangolni a meghívottakat a pozitív válaszra.

 

Ne felejtsünk visszajelzést kérni

 

Diszkréten, de tárgyilagosan érdemes pontosítani a határidőt, ameddig a válaszokat várjuk. Figyeljünk oda, hogy ne csak e-mail címet és telefonszámot tüntessünk fel, hanem postai levélcímet is, hiszen hagyománykedvelők és idősebbek esetleg szívesen kommunikálnak a klasszikus formában.

 

esküvői-meghívó

Forrás: squarespace

 

A meghívó mellé válaszkártyát és apró borítékot is küldhetünk, hogy megkönnyítsük a meghívottak dolgát. Ezt a gesztust angolszász és tengeren túli vidékeken bevett szokás a válaszkártyák használata.

 

A rólunk szóló mondatokban mindketten benne vagyunk

 

Igen, a mottóról és az idézetek divatjáról is szót kell ejtenünk. Nem kérdés, hogy magunk választjuk a szívünkhöz közelálló és a kettőnk történetét leginkább tükröző irodalmi idézetet.

 

Lehet egy versrészlet vagy egy dalszöveg, de egy bibliai ige is – a lényeg, hogy bennünket jellemez, amit kiválasztunk. Olyan legyen tehát, hogy évek múltán is igaznak bizonyuljon, hiszen kicsit varázsolni is szeretnénk vele.

 

Aki pedig olvassa és a sorok közt is tud olvasni, tudni fogja, mit érzünk, milyen gondolatokkal készülünk a házasságra.

 

Számít a véleményed, szólj hozzá a Facebookon!

Szerintünk ez is érdekelni fog

Tündérmese a női szépségről – a Ronald Joyce 2020-as kollekciója

Szívesen mesélnénk a varázslatról, melyet Veni Infantino évente újraálmod, de inkább Rátok, vágyakozó menyasszonyokra bízzuk, hiszen csak...

A legszebb emlékekből készített karácsonyi meglepetés

Bárcsak minden értékes pillanatot becsomagolhatnánk valami örökké tartó dobozba, hogy ne csak mi magunk, de az utánunk jövők is részesülh...

Minden részletében elegáns: a tökéletes esküvői meghívók titka

Igent mondtál a páros életre, ami most kezdődik és mindent megteszel, hogy ez a kezdet a lehető legígéretesebbre sikerüljön. A titok persze ...