Mi legyen a menyasszonyi csokor sorsa az esküvő után?

 

Valóságos virágköltemények születnek manapság az ifjú arák számára. Na de mi lesz a gyönyörű menyasszonyi csokor sorsa, az esküvő után?

 

Forrás: catiescottstudio

 

Ezernyi stílus, technikai bravúrok, különleges színharmóniák, formák, méretek változatossága jellemzi a menyasszonyi csokrok kínálatát.

 

A vőlegény ezzel a páratlan bokrétával köszönti a menyasszonyt a lányos háznál, aki, ha elfogadja a csokrot, szimbolikusan a házassági ajánlatra is igent mond. Mi történik ez után? Vajon ezzel be is töltötte volna a szerepét a nagy gonddal elkészített exkluzív virágköltemény?

 

Semmiképpen. A menyasszonyi csokor végigkíséri az esküvőt és nem csupán a menyasszony számára fontos: nem feledkezik meg róla a tréfás kedvű násznép sem, de unokáink számára is kincset ér.

 

A virággal egy szívet kaptunk örökbe

 

Ahhoz, hogy pontosan értsük, mi történik a csokorral és miért, értenünk kell a menyasszonyi csokor szimbolikáját is. A férfi, aki élete szerelmét készül oltár elé vezetni, a szívét ajánlja fel a soha senki másnak nem kínált, egyedi virágcsokorral.

 

A virágok összeválogatásánál is van ennek jelentősége, hiszen vannak például tilos fajták: krizantémot nem szabad beletenni, mert az halottas virág. Amikor a menyasszony átveszi a csokrot, csókkal viszonozza azt, majd elindulnak a házasságkötő terembe vagy a templomba.

 

Forrás: moonflowerdesign

 

Miért nem dobjuk el a menyasszonyi csokrot?

 

Azt mindenki tudja, hogy a templomból kijövő ifjú asszony szokta hátravetni a csokrot, hogy a férjhezmenetel előtt álló lányok elkaphassák. Ezzel jelezte, hogy ő már elkelt és a saját szerencséjét továbbadja nőtársainak: amolyan menyasszonyi áldásként.

 

menyasszonyi-csokor

Forrás: celladoraweddingphotography

 

Manapság azonban egyre ritkábban fordul elő, hogy a saját csokrot eldobnák, inkább készítenek egy hasonlót, amit szívesen fölrepít a menyasszony – így nem kell lemondania az áldásról. A saját csokrot pedig viszi magával a lakodalomba…

 

menyasszonyi-csokor

Forrás: lovemydress

 

Kinek fájhat a foga a menyasszonyi csokorra?

 

A lagziban rendszerint a menyasszonyi asztal fő dísze lesz a menyasszonyi csokor, amit azonban őrizni kell. Egyes vidékeken a vőlegény felelőssége, máshol a vőlegény násznagyáé, hogy a bokrétának ne keljen lába. Szokás ugyanis ellopni a csokrot – szimbolikusan: ellopni a szerelmet –, hogy aztán a vőlegény kiváltsa, visszaszerezze valamilyen tréfa árán.

 

menyasszonyi-csokor

Forrás: pinterest

 

Általában a vőlegény barátai vagy gyerekek zsákmányolják el és jelentkeznek elégtételért. A csokor „ára” rendszerint valamilyen vicces produkció, amit vagy a násznagynak, vagy a vőlegénynek kell felmutatnia.

 

menyasszonyi-csokor

Forrás: fleursdefee

 

Miért lopják a cipőt és a csokrot és mi köze ennek a sorshoz?

 

A menyasszonyi csokorral szerelmet lopnak, a cipővel pedig – ugyancsak tréfából – azt az utat szeretnék elvágni, amit a menyasszony a házasságig megtesz. Azaz: végül a menyasszonyt is illik ellopni.

 

Ezek a gesztusok mind-mind az ifjú pár egymás iránti elkötelezettségét kívánják megerősíteni nyilvánosan is – humoros formában. Ha a menyasszonyi ruha kölcsönzött is, a csokor és a cipő természetesen saját darabok és el is szokták tenni, emléknek.

 

Forrás: bloombloom

 

Egyre gyakrabban találkozunk nem élő virágból készült esküvői csokrokkal, hiszen ezeket könnyebb sértetlenül megőrizni.

 

Selyemvirágok, kristályok, gyöngyök, mirtuszok és ezerféle apróság díszítheti a menyasszonyi csokrot, így az esküvő után – akárcsak nagyanyáink idejében – emlékeink kincstárában kerülhet.

 

A sors meghálálja majd ezt a gondoskodást és nem csak szimbolikusan. Gyermekeink és unokáink számára szentimentális értéket közvetít életünk fontos eseményeinek minden apró tárgyi bizonyítéka.

 

Forrás: manhattanbride

Számít a véleményed, szólj hozzá a Facebookon!

Szerintünk ez is érdekelni fog

A tökéletes esküvői torta titkai

Miből készüljön, hogyan tálaljuk és mire figyeljünk oda a nagy létszámú esküvőkön?...

Megkérték a kezed nyáron?10+1 tipp menyasszonyi ruhapróbához

Az egyik legizgalmasabb része az esküvői előkészületeknek kétségkívül a menyasszonyi ruha kiválasztása. De hogyan csináljuk?...

Akik a menyasszonyi szalonban laknak

Szerelmes álmodozásaink közepette talán nem is gondolunk arra, milyen kalandos utat tesz meg a tökéletes ruha a tervezéstől az oltárig, pedig...