Mire kell figyelni a gyűrűválasztáskor?

Szükségünk van egy egyértelmű jelre, amivel ország-világ számára nyilvánossá tesszük örömünket, amikor eldöntjük, hogy fészket rakunk életünk szerelmével. A lánykérés az a fordulópont, amelynél kiderül, lesz-e közös jövő.

 

 

Egy ilyen fontos kérdésre érkező választ szimbolikusan is meg kell erősítenünk: az eljegyzési gyűrű elfogadásával. A végleges elköteleződést pedig a közösen kiválasztott és „holtunkiglan” viselt karikagyűrűvel vállaljuk és tesszük közhírré.

 

 

Forrás: unsplash

 

 

Milyen legyen, hogyan válasszuk ki, mire figyeljünk gyűrű vásárlásakor? – erről kérdeztük a majd’ 30 éves Böjte Ékszer ügyvezetőjét, Böjte Sándor Zsoltot, aki maga is huszonéves ékszerészi tapasztalattal követi az esküvői trendeket gyűrű- és menyasszonyi ékszerek választása terén.

 

 

Az eljegyzési gyűrűtől az évfordulós gyűrűkig

 

 

Minimum két gyűrűbe „belekerül”a szerelem hivatalos pecsétje: az eljegyzési gyűrű a lánykéréshez készül, a karikagyűrű pedig már az eskü pillanatához.

 

Amikor már a házasság is „beérik”, jöhet egy újabb gyűrű, a 25. házassági évfordulóra, végül a szerencsésebbek az 50. évfordulót is megünnepelhetik.

 

Az évfordulós gyűrűk általában modernebb, divatosabb kivitelezésű darabok szoktak lenni: szívesen választják például a több színű anyagból készült gyűrűket.

 

Az eljegyzési gyűrű jellemzően egy egyköves vagy solitaire gyűrű, gyémántkő-foglalattal.

 

Szerelmes férfiak gyakran választanak karikagyűrűt már a lánykéréshez is, de erről inkább lebeszélnénk őket. A hölgyek ugyanis egyrészt szívesebben vesznek részt a gyűrűválasztásban személyesen, másrészt így elkerülhető a csalódás.

 

 

Böjte Ékszer 

 

 

Ha nem tetszik a kapott gyűrű, de viselnie kell majd egy életen keresztül, rossz ómen lehet a házasságnak.

 

További szempont, hogy az eljegyzési gyűrű és a karikagyűrű egymás tökéletes kiegészítői is, ha jól választunk: a solitaire gyűrű mellett jól mutat az egyszerűbb karikagyűrű.

 

 

Meddig tart a kapcsolat? Megmondja a gyűrű.

 

 

Döbbenetes, mennyit elárul a pár közös útjáról a gyűrű kiválasztásának pillanata. Azok a kapcsolatok maradnak fenn hosszú távon, amelyben a felek közel azonos ízléssel találják meg a mindkettőjűk számára kedves karikagyűrűt. Emiatt is nagyon fontos, hogy a pár együtt válasszon karikagyűrűt és szánjon rá elegendő időt és figyelmet.

 

 

Forrás: unsplash

 

 

Hatalmas a választék, nem könnyű eligazodni benne. Azért is tanácsos közvetlenül a készítőtől vásárolni, hogy szakszerű segítséget kapjunk a döntéshez, ami a szerelemmel együtt remélhetőleg egy életre szól majd.

 

 

Férfiak ízlése – nők döntése

 

 

A férfiak jellemzően a legegyszerűbb modellt választják maguknak, a divatot inkább a hölgyek követik.

 

A praktikus megoldásokat kedvelő férfiak választását nem csupán ízlés, de gyakorlati szempontok is indokolják: a könnyű hétköznapi viselet meghatározó számukra.

 

Különösen kézfogáskor és bizonyos szakmák esetében lényeges, hogy a karikagyűrű ne akadályozza viselőjét: a féldomború modellekkel szemben például a cső-modellek nyoma meglátszik egy férfias kézfogásnál.

 

A menyasszony ezzel szemben életének legfontosabb ékszerét látja a gyűrűben és szívesen hord egyedi, különleges darabot.

 

 

Böjte Ékszer 

 

 

Ebből adódóan a pár gyűrűje nem lesz teljesen egyforma: a férfi gyűrűje egyszerűbb, a női ékesebb szokott lenni. Különleges kérésre természetesen akár több anyag ötvözetéből és egyedi formatervezéssel is készülhet a karikagyűrű.

 

 

Hagyományosat vagy divatékszert?

 

 

Önismeret és ízlés kérdése ez is. Mivel most már a házasságkötés időpontja életkorban is kitolódik, illetve sokan nem csak egyszer lépnek házasságra életük során, megfigyelhető, hogy az idősebb, érettebb párok szívesen választják a klasszikus karikagyűrűt, amely dísztelen és sárga aranyból készül.

 

 

Forrás: unsplash

 

 

A fiatal házasulandók már a gyűrű anyagában is követik a divatot. A rózsaaranytól a fehér aranyon át ezek kombinációjáig és végül a 14 vagy 18 karátos aranyig minden anyagnak megvannak a kedvező tulajdonságai, de a hátrányai is.

 

Úgy érdemes választani, hogy a gyűrű kiállja az idő – és a szerelem – próbáját.

 

 

Mit kell „tudnia” a gyűrűnek?

 

 

Bár hajlamosak vagyunk karikagyűrű-választáskor csak az esztétikum alapján dönteni, érdemes figyelembe venni az anyag és a forma tulajdonságait is. Használat során derül ki ugyanis, mennyire lesz tartós a választott darab.

 

A kezünk is változik az idő során, nem ritka, hogy évek múlva hozzá kell idomítani a karikagyűrűt az ujjunkhoz, ami köves gyűrűk esetében kockázatos vállalkozás, hiszen nyújtás során könnyen kipattanhat a kő.

 

 

Forrás: unsplash

 

 

Mindennapi viseléshez strapabíró ékszerre van szükség, különösen a kezünkre. A karikagyűrűnek tehát elég erősnek kell lennie és szerencsésebb, ha keményebb anyagból készül, hogy a karcolásoknak is könnyebben ellenálljon.

 

A legtartósabb és leginkább „karcolásbiztos” anyag a sárga arany, abból is a 14 karátos ötvözet. Bár a 18 karátos karikagyűrű magasabb színaranytartalma miatt értékesebb, egyúttal puhább is, hamarabb meglátszik rajta az idő nyoma.

 

 

Forrás: unsplash

 

 

Érdemes tudni például azt is, hogy a fehér arany színét felületkezelés során kapja, egy ródiumos bevonattól, ami idővel megkopik: 2-3 évente érdemes újrapolíroztatni és megismételni a ródiumos felületkezelést.

 

Az ehhez hasonló kulisszatitkok miatt érdemes olyan ékszerüzletből vásárolni a gyűrűt, ahol maga az ékszermanufaktúra is működik, és tapasztalt készítőktől kérhetünk tanácsokat

 

 

Mit kérdez az ékszerész a menyasszonytól?

 

 

Gyakorlott ékszerész igazán hatékony segítséget nyújthat a menyasszonynak a gyűrűválasztás izgalmainak legyőzéséhez.

 

A karikagyűrű egész további életünk része, ezért nagyon fontos, hogy ne csak kényelmes és szép legyen, de illeszkedjen stílusunkhoz, életformánkhoz, vagyis összhangban legyen egyéniségünkkel.

 

Alapvető szempont természetesen a kéz mérete és az ujjak formája: csontosabb, vékony ujjakhoz szélesebb modellt érdemes választani, hogy ne kotyogjon a kézen, „párnásabb” kézen a keskenyebb gyűrű lesz kényelmesebb és jobban is mutat.

 

Az életforma és a mindennapi ékszerviseleti szokások is mérvadóak a karikagyűrű kiválasztásánál. Sportosabb alkathoz egyszerűbb, kényelmesebb modellek illenek, mint például a romantikus, „vintage” stílust kedvelők „szecessziós” ízléséhez.

 

 

Forrás: unsplash

 

 

A gyűrű egyik titka: a jó időzítés

 

 

Egy karikagyűrű általában 3-4 hét alatt készül el. Érdemes figyelembe venni, hogy az esküvői előkészületekkel járó stressz testsúlyingadozást is eredményezhet, ami a kezünkön is meglátszik.

 

Előfordulhat tehát, hogy a gyűrű, amit felpróbáltunk, a nagy napra már kicsi lesz vagy éppen túl nagy, de utolsó pillanatban már nem lehet alakítani rajta.

 

Figyeljünk hát az időzítésre, hogy ne kelljen kompromisszumokat kötni a nagy napon! Ideális esetben az esküvő előtt egy hónappal, de legalább 3 héttel előtte készen kell lennie a karikagyűrűnek, hogy a valós és tartós méretet kapjuk.

 

 

Böjte Ékszer

http://bojte.com/

+36 92/596-066

info@bojte.com

 

 

 

 

Számít a véleményed, szólj hozzá a Facebookon!

Szerintünk ez is érdekelni fog

Tündérmese a női szépségről – a Ronald Joyce 2020-as kollekciója

Szívesen mesélnénk a varázslatról, melyet Veni Infantino évente újraálmod, de inkább Rátok, vágyakozó menyasszonyokra bízzuk, hiszen csak...

A legszebb emlékekből készített karácsonyi meglepetés

Bárcsak minden értékes pillanatot becsomagolhatnánk valami örökké tartó dobozba, hogy ne csak mi magunk, de az utánunk jövők is részesülh...

Minden részletében elegáns: a tökéletes esküvői meghívók titka

Igent mondtál a páros életre, ami most kezdődik és mindent megteszel, hogy ez a kezdet a lehető legígéretesebbre sikerüljön. A titok persze ...