Ültetési rend – rémálom vagy jó játék?

Ha van valami az életben, amit soha, de tényleg soha többet nem szeretnék csinálni, az az esküvői ültetési rend összeállítása. Nem tudom, hogy csak én vagyok-e így vele, de nekem rémálom volt. Kipróbáltam én mindenféle módszert, de sehogy sem akart összeállni. Mert nem lehet csak úgy, egyszerűen összevissza leültetni a vendégeket, nem ám, a családi, és baráti viszonyokkal is tisztában kell lenni. Ki kit ismer, ki kivel van jóban, ki kivel nem beszél, kiknek jobb, ha elkerülik egymást, stb. Komolyan mondom néha úgy éreztem magam, mintha egy brazil szappanoperában lennék.

 

A saját tapasztalataimból okulva igyekszem neked hasznos tippeket, tanácsokat adni, hogy a hajszálaid megőrzésével tudd megoldani ezt a feladatot.

 

ültetés

Forrás: Top Table Planner

 

Ültetési rend fő asztal

 

Mielőtt belemennénk a sűrűjébe, pipáljuk ki a fő asztalt. Azért itt is lehetnek bonyodalmak, de ez még a könnyebbik rész.

 

Hagyományosan a lenti képen látható módon ajánlott ültetni a vendégeket, de ez egyáltalán nincs kőbe vésve, és a tervezésnél a legfőbb célt mindig tartsuk szem előtt: mindenki érezze jól magát.

 

ültetés

Forrás: Top Table Planner

 

 

Ha a pár egyik tagjának a szülei elváltak, és esetleg új házasságot is kötöttek, akkor az megbonyolítja a dolgokat. Itt is igaz, hogy semmi sem kötelező, törekedni kell arra, hogy mindenkinek megfelelő megoldás szülessen. Azért hoztam két példát, ami esetleg jó kiindulási alap lehet.

 

A menyasszony szülei elváltak, majd újraházasodtak

 

ültetés

Forrás: Top Table Planner

 

 

A vőlegény szülei váltak el, majd újraházasodtak

 

ültetés

Forrás: Top Table Planner

 

 

Násznép ültetése

 

Most jön az izgalmas rész, és csak annyit tudok mondani türelem, türelem, a végén mindenki a helyére kerül. A türelmen kívül nagymértékű rugalmasságra is szükség lesz, mert az ültetési rend az utolsó pillanatban is változhat, elég ha egy-két vendég lemondja a részvételt.

 

De hogy is kezdjünk neki?

 

1. Módszer

 

Első lépésként, válaszd ki a neked legszimpatikusabb módszert, amivel majd megtervezed az ültetési rendet. Van választék bőven, én csak néhány példát sorolok fel.

 

Hagyományos cetlizős

 

Nekem ez a változat jött be a legjobban, és végül ezzel sikerült megalkotnom a végső ültetést is. A lényege, hogy kivágod papírból az asztalokat, a neveket felírod cédulákra, és elkezded az asztalok köré rakni őket.

 

 

ültetés

Forrás: Something Turquoise

 

 

Letölthető programok

 

Sok esküvőszervezős program, alkalmazás tölthető már le, és ezek többségében található segítség az ültetés megtervezéséhez is.

 

Ilyenek például:

 

Top Table Planner

 

ültetés

 

 

Weddingwire

 

 

Egyedi táblázatok

 

Az Excel program használatával saját magadnak is létrehozhatsz táblázatokat, különféle csoportosításokat. Ennek a módszernek nagy előnye, hogy teljesen személyre szabható, így időt spórolhatunk vele.

 

Esküvő okosan sablonok

 

Mi is készítettünk pár sablont, ha ezeket letöltöd, máris kezdődhet az irogatás, szerkesztgetés.

 

Sablon kör alakú asztalhoz

 

Sablon négyzet alakú asztalhoz

 

Sablon téglalap alakú asztalhoz

 

2. Asztalnév

 

Nevezd el az asztalokat, ne csak számokkal, hanem igazi névvel is. Például rózsa, tulipán, hóvirág asztal stb. Szerintem ez nagyon hasznos, mert így biztosan nem zavarodsz bele később, és a vendégekben is jobban megmarad.

 

 

ültetés

Itt például városokról kapták nevüket az egyes asztalok. Forrás: Etsy

 

3. Viszonyok

 

Térképezd fel a családi és baráti viszonyokat, igényeket a kellemetlen meglepetések elkerülésére. Kérd ki a család, barátok véleményét. Nem baj, ha nem tudsz minden igényt kielégíteni, de a fő konfliktusforrásokat mindenképp ajánlott elkerülni.

 

4. Mix

 

Sokaknak fejtörést okoz, hogy a két családot külön-külön, vagy vegyesen ültessék. Én az utóbbit javaslom, ha megoldható az asztalnál fele-fele arányban üljenek mindkét családból. Így vannak ismerősök is, és ismerkedésre is van lehetőség.

 

5. Külön asztal

 

Ha sok a gyerek, akkor nekik érdemes egy külön asztalt felállítani, ahol ehetnek, játszhatnak, úgy hogy közben nem zavarják a felnőtteket.

 

6. Még néhány tipp

 

  • A közeli barátokat, rokonokat érdemes a fő asztal közelébe ültetni.
  • Az összeszokott társaságokat próbáld egy asztalnál tartani.
  • A szülőket a gyerekasztal közelében lévő asztaloknál helyezd el.
  • A párok mindenképp együtt üljenek.
  • Az idősebbeket célszerű úgy elhelyezni, hogy biztosan mindent halljanak, lássanak (beszédek, programok).
  • Az egyedülállókat ne ültesd egy asztalhoz.

 

7. Ültetőkártya, ültetési tábla

 

Ha elkészültél az ültetéssel érdemes egy ültetési táblát és kártyát készíteni, ami alapján majd a vendégek is könnyedén megtalálják a helyüket.

Számít a véleményed, szólj hozzá a Facebookon!

Szerintünk ez is érdekelni fog

Tündérmese a női szépségről – a Ronald Joyce 2020-as kollekciója

Szívesen mesélnénk a varázslatról, melyet Veni Infantino évente újraálmod, de inkább Rátok, vágyakozó menyasszonyokra bízzuk, hiszen csak...

A legszebb emlékekből készített karácsonyi meglepetés

Bárcsak minden értékes pillanatot becsomagolhatnánk valami örökké tartó dobozba, hogy ne csak mi magunk, de az utánunk jövők is részesülh...

Minden részletében elegáns: a tökéletes esküvői meghívók titka

Igent mondtál a páros életre, ami most kezdődik és mindent megteszel, hogy ez a kezdet a lehető legígéretesebbre sikerüljön. A titok persze ...